Over ons


 

Wie zijn de mensen achter De vrolijke Grazers? Wij, Johan en Leonie Kreeft, zijn woonachtig in het pitoreske Scharendijke. Een mooi groen en rustig dorp op Schouwen-Duiveland in de provincie Zeeland.

Maar hoe kom je erbij om met schapen te beginnen? Dat is iets wat we maar al te vaak horen. Want ja 2 mensen die beide een kantoorbaan hebben, gaan niet zomaar aan een kudde schapen beginnen, of wel? Nouja wij dus wel. Natuurlijk is dat niet uit de lucht komen vallen, en hebben wij hier van te voren goed over nagedacht.
Onze beider passies voor natuur, buitenleven en dieren zijn samen gekomen in de wens voor het houden van schapen. Zo zijn we er dus bij gekomen.

Johan heeft al vanaf jongs af aan veel werk gedaan in de landbouw, met name in het loonwerk. Dit is nog steeds een passie van hem en hij slaat dan ook niet de mogelijkheid af om zelf op trekker te kruipen. Na het volgen van de land-en tuinbouwschool heeft zijn carrière zich in de technische hoek voortgezet, maar zijn voorliefde voor dieren en groen is altijd gebleven. Dit komt mede ook tot uiting in zijn gedrevenheid om een "echte schapenboer" te zijn.

 

Leonie is vooral opgegroeid tussen de paarden. Ze heeft naast diverse ervaring op manages/pensionstallen veel ervaring opgedaan met haar eigen paard(en). Paard Dunder, een Noordzweeds trekpaard, en shetlander Tinker zijn naast de schapen Leonie's passie.

We zijn beiden enorm enthousiast over schapen en alle mogelijkheden die zijn bieden om op een natuurlijke en ecologisch verantwoorde wijze terreinen te onderhouden.  Naast het houden en fokken van gezonde dieren, willen wij met onze begrazingsdiensten bijdragen aan een verdere ontwikkeling en optimalisatie van (natuurlijke) gebieden, want daarin zien wij de toekomst.

Daardoor is onze keuze voor de gekozen rassen ook niet doorsnee. We hebben ons verdiept in de (oer)geschiedenis van schapen, de fysieke gesteldheid van de dieren en hun foeragegedrag. Dit hebben we samen gebracht met onze visie om door inzet van schapen het eco-milieu te verbeteren in diverse gebieden. Daarnaast kunnen we hierdoor tevens gezonde en natuurlijk gevoedde en opgegroeide dieren aanbieden voor consumptie, hobbyhouderij en fokkerij.

We zijn nog een klein bedrijf, maar daardoor is er bij ons veel ruimte voor overleg en zijn we zeer flexibel.  Deze flexibiliteit uit zich in zowel in de aankoop van fokwaardige schapen als lammers voor consumptie als voor onze diensten in begrazing van uw terreinen.

Uiteraard willen we graag verder groeien en ons verder ontwikkelen. Daardoor zullen we volgend jaar ook een deel van onze eigen lammers aanhouden ter uitbreiding van onze kudde.

Naast onze hoofdwerkzaamheden voor begrazing van zonneparken, hebben we  afgelopen 2 jaren in samenwerking met Natuurmonumenten het begrazingstraject in het Stellendamse bos opgestart. Het doel voor onze schapen was het aanpakken van de reuzebereklauw. Door inzet en op basis van een uitgedacht begrazingsplan trachten wij hier het aandeel reuzeberenklauw terug te dringen zodat het wandelgebied voor bezoekers weer prettig wordt om in te recreëren.

Daarnaast hebben wij een samenwerking met StaatsBosbeheer om op hun natuurgronden onze schapen te weiden met als doel om daarmee de natuurlijke vegetatie te stimuleren en gelijktijdig de eenzijdige groei van een aantal planten terug te dringen (o.a. Jacobskruiskruid, Distels, Ridderzuring).  

Heeft u vragen hoe wij u van dienst kunnen zijn, wil u referentie projecten van ons bezichtigen, of wil u kennis komen maken met onze fijne schapen en hun lammetjes voor mogelijk de opzet van uw eigen (kleine) kudde, schroom dan niet en neem contact met ons op. Wij staan open voor al uw vragen en opmerkingen.