Schapenproducten

Op dit moment bieden wij regelmatig (h)eerlijk schapen- of lamsvlees aan. En, indien er vraag naar is, de schapen-of lamsvachten.

In de toekomst hopen wij ons assortiment uit te breiden met schapenzuivel producten. Maar dit is nog een toekomstplan en zodra dit meer vorm krijgt zullen we u hier natuurlijk over informeren middels de nieuwspagina

Zodra bij ons een schapen- of lamsvlees ter verkoop aangeboden zal worden, zal dit op de website en via Facebook bekend gemaakt worden. Mocht u van te voren al geïnformeerd willen worden, zodat u zeker bent van een (stuk) schaap/lam, dan kan u via het contactformulier uw gegevens en emailadres doorgeven. U wordt dan opgenomen in het VIP-bestand. Mensen in dit bestand krijgen als eerste de informatie en keuze over het aanbod van schapen- of lamsvlees.

In Noord-Europa komen schapen- en lamsvlees in tal van traditionele gerechten voor. Vooral in de keuken van IJsland en het Verenigd Koninkrijk en dan met name in Schotland en Wales. In Duitsland wordt van oudsher weinig lamsvlees gegeten. In Nederland komt het wel op tafel, maar de meeste daar gehouden dieren worden toch geëxporteerd. Het betreft voornamelijk het Texelse ras en het Suffolkschaap, die ook een goede wolopbrengst geven.

Lamsvlees en schapenvlees zijn zeer populair in de keukens van landen rond de Middellandse Zee, met name die van het Midden-Oosten en Noord-Afrika. Het vlees wordt ook veel gegeten in Australië, Iran, Pakistan, sommige regio's van Centraal-Azië en Zuid-Azië en in bepaalde delen van China. Geroosterd schapenvlees wordt ook wel geconsumeerd in sommige delen van de Verenigde Staten en Canada. Toch wordt vlees van schapen in het algemeen veel minder gegeten in Noord-Amerika dan in de meeste Europese en Aziatische landen.


Categorieën schapen- en lamsvlees

  • Zuiglam: 13-18 kg: niet meer dan 6 maanden oud.
  • Weidelam: 18-23 kg: een in de wei opgegroeid lam tot de leetijd van 12 maanden.
  • Overhouders: 23-35 kg: rammen of ooien die tot de leeftijd van ongeveer één jaar overgehouden zijn.
  • Schaap: meer dan 35 kg: ooien of gecastreerde dieren ouder dan 2 jaar.

 

indeling vleesstukken schaap/lam

 

Verschillende vleestukken nader toegelicht

 

lamsbout
De lamsbout is het populairste stuk van het lam. Het is zacht van smaak, sappig en wordt in zijn geheel klaargemaakt. Je kunt aan de slager vragen om het dijbeen reeds los te snijden. Dat maakt het versnijden in de keuken of aan tafel achteraf een stuk makkelijker

 

 

 

 

lamshaas

 

 

 

 

lamsnek
Van de nek van het lam wordt vaak ragout, lamslapjes en lamsgehakt gemaakt, maar het is tegelijk geschikt voor merguez-worstjes, pitavlees, stoofpotjes, hamburgers en bouillon. 

 

 

 

 

lamribstuk, lamscarré of lamsrack
Dit is wellicht het meest sappige en malse deel van het lam. In een restaurant kom je vaak de term lamskroon tegen, dat is een ribstuk van ongeveer zes tot acht ribbetjes dat op het bord meestal nog eens in tweeën wordt verdeeld.

 

 

 

 

Lamsborst
Van de borst van het lam wordt vaak ragout, lamslapjes en lamsgehakt gemaakt, maar het is tegelijk geschikt voor merguez-worstjes, pitavlees, stoofpotjes, hamburgers en bouillon.

 

 

 

Lamsschouder
Lamsschouder kan in zijn geheel worden klaargemaakt zoals een lamsbout, kan worden ontbeend en opgerold zoals een gebraad of kan worden opgevuld. Ook kan hij versneden worden tot vlees voor lamspiesjes, ragout, stoofschotels, tajines en risotto. Lamsschouder is eveneens ideaal voor lamsgehakt.

 

 

Lamsrack

 

 

Lamskotelet

Lamsgehakt